Styrelsen

Martin Angelin

Ordförande
Överläkare i infektionssjukdomar och Biträdande smittskyddsläkare, Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Under läkarutbildningen en termins projektarbete om Schistosomiasis i Tanzania och via IFMSA (International Federation for Medical Students) engagemang i ett utvecklingsprojekt i Sudan. Disputerad inom resemedicin 2015. Tidigare kassör och ordförande i Svensk förening för resemedicin. Kursledare och föreläsare på nationell kurs för ST läkare i vaccinationer och resemedicin som hållits fyra gånger sedan 2018. Engagerad i vaccinfrågor regionalt och även nationellt via deltagande i Svenska infektionsläkarföreningens vaccingrupp.

 

Hilmir Asgeirsson

Vice ordförande
Stipendieansvarig
Överläkare infektionssjukdomar, Karolinska Universitetssjukhuset.

Efter läkarutbildningen arbetat i ett halvår på ett landsbygdssjukhus i Etiopien. Kursledare för diplomkurs i tropikmedicin, Swedish-Ethiopian Course in Tropical Infections, som organiseras av Karolinska Universitetssjukhuset vartannat år. Själv genomgått kursen år 2011. Undervisar/föreläser regelbundet om diverse parasitsjukdomar samt andra tropiska sjukdomar för läkare och annan sjukvårdspersonal på Karolinska Universitetssjukhuset och Institutet. Deltagit i ett flertal internationella konferenser och möten inom tropikmedicin.

 

Måns Stefansson

Sekreterare
Specialist i infektionssjukdomar, Mälarsjukhuset i Eskilstuna med lokalt tropikmedicin-ansvar.

Diplomerad inom tropikmedicin efter Diploma Course in Tropical Medicine and Health på London School of Hygiene and Tropical Medicine under 2019.

 

Karl Ekdahl

Skattmästare
Specialistläkare Infektionssjukdomar.
Medicinskt ansvarig för Reserådet.

Diplomutbildning i tropikmedicin (Bangkok) och masterexamen i epidemiologi (London). Drygt 25 års erfarenhet av nationellt och internationellt smittskyddsarbete i ledande positioner (Smittskyddsinstitutet och Europeiska Folkhälsomyndigheten – ECDC). Välmeriterad forskare (medicine doktor, docent, och adjungerad professor) med extensiv vetenskaplig produktion rörande smittskydd, resemedicin och antibiotikaresistens. Omfattande handlednings- och undervisningserfarenhet på magister- och doktorandnivå. F.d. Editor-in-chief för Eurosurveillance, Europas ledande infektionsepidemiologiska vetenskapliga tidskrift. Global smittskyddserfarenhet från Kina, Ryssland, Nordafrika, Mellanöstern och Svarta Havsområdet. Dykläkarutbildning vid Marinens Dykskola.

 

Katja Wyss

Vetenskaplig sekreterare
Specialistläkare Infektionsmedicin och Internmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.

Klinisk placering och vetenskapligt projekt på Tropen Institut Berlin, Charité under termin 9 på Läkarutbildningen. Tre månaders randning på Muhimbili Universitetssjukhus i Dar Es Salam under 2015 inom ramen för CeFAMs Globalmedicin program för ST-läkare. Formell tropikmedicinutbildning genom Swedish Ethiopian Course in Tropical Infections vid Karolinska universitetssjukhuset 2018-2019.

Disputerat oktober 2019 med avhandling om riskfaktorer för allvarlig malaria och långtids-effekter efter genomgången infektion hos migranter och resenärer.

Driver en klinisk epidemiologisk studie i Kamerun om hur diabetes och metabolt syndrom påverkar malaria sjukdomsförlopp och immunitet samt involverad i pågående projekt vid Karolinska Institutet om screening av parasitsjukdomar hos migranter från Afrika.

Hållit återkommande föreläsningar om malaria på KIs Master program i Global hälsa samt Biomedicin programmet och Infektionskursen på KIs Läkarprogram.

 

Andreas Wångdahl

Medlemsansvarig

Specialistläkare Infektionssjukdomar, Västmanlands sjukhus, Västerås.

Forskare med inriktning på malariaepidemiologi. För närvarande postdoc vid Burnet Institute i Melbourne, Australien, och driver där forskning om främst non-falciparum malaria på Papua Nya Guinea. Är också knuten till Karolinska Institutet i Stockholm, och bidrar där till forskning om malaria hos resenärer och migranter. Klinisk tjänst som infektionsläkare vid Västmanlands sjukhus Västerås

 

Susanne Mortazavi

Webbansvarig
Specialistläkare Infektionssjukdomar, Skånes universitetssjukhus, Lund.

Doktorand inom malariaimmunologi sedan 2018 innefattande en malariastudie i Uganda. Examensprojekt på läkarutbildningen om asymptomatisk malaria på Zanzibar.

Arbetat på ett landsbygdssjukhus i Läkare utan Gränsers regi under 2014 i Kongo-Kinshasa. Gått universitetskurser Health in Humanitarian Action och Human Rights. Via läkarutbildningen varit på utbyte i Indien under en termin, gått globalmedicinkurs i Vietnam, och utöver det haft praktik i Palestina via IFMSA. Var under många år engagerad i kvinnojourer i Stockholm samt ledamot i Likabehandlingsnämnden på Karolinska Institutet.

 

Charlotta Rydgård

Ledamot
Specialist infektionssjukdomar.

Ordförande i föreningen mellan juni 2018-januari 2025. Jag ser föreningen som en plattform för utbyte av erfarenhet och kunskap inom tropikmedicin och global hälsa i både den nära miljön i Sverige och globalt – ämnesområden som spänner över flera specialiteter och yrkesgrupper inom hälso- och sjukvård.

Min formella utbildning i tropikmedicin är från Paris (Faculté Bichat) 1992 samt diplomkurs i tropikmedicin och internationell hälsa vid Karolinska institutet år 2000.  Jag har även vidareutbildning inom resemedicin med bl.a. Foundation Cours in Travel medicine, RCPS, Glasgow, 2013.Arbetade med Läkare utan gränser (MSF) i somaliska flyktingläger i Kenya 1996-97. Ledamot i MFS styrelse 1997-98. Under studietiden praktiserat på ett landsbygdssjukhus i KwaZulu Natal i Sydafrika.

Med åren fått bred klinisk erfarenhet inom klinisk tropikmedicin i Sverige på Karolinska Universitetssjukhuset och senare Danderyds sjukhus. Sedan hösten 2022 biträdande smittskyddsläkare i region Stockholm. Kursledare på SK-kurs i klinisk tropikmedicin sedan 2012.

 

Lena Modig

Ledamot

Sjuksköterska med vidareutbildning inom operationssjukvård. Arbetar sedan 2017 på en privat vaccinationsmottagning i Luleå. Har gått ”Lars och Lars” vaccinationskurs och under hösten 2023 kursen ”Vaccinering i praktiken” på Karolinska Institutet.

 

Philip von Zweigbergk

Ledamot
Legitimerad läkare med bakgrund inom vaccination och resemedicin.

Stockholm